Случва се при много хора. Избирате си и се настанявате в нова къща, която вярвате, че пасва идеално на вкуса и нуждите на семейството Ви, и после се чудите как така не се получава. Това наистина е много често срещан проблем. Независимо дали планирате да проектирате с помощта на архитект Вашата нова къща или пък търсите да закупите съществуваща такава, то отделете няколко минути и бъдете по-добре подготвени.

1. Не си мислете, че можете да свикнете с каквото и да е разпределение.

Една от най-често срещаните грешки при избора на архитектурен план е, че човек пропуска да си представи своето семейство в реални ситуации от ежедневието. Кой освен нея познава най-добре навиците и нуждите на Вашата половинка. Представете си как съпругата Ви готви в кухнята и не забравяйте да спестите на тежкото си тяло, многократното търчане нагоре-надолу между етажите (в случай, че не сте се запознали със статията „Мечтаният дом – 1 или 2 етажа ?“) Вникнете дълбоко в собствените си придобити убеждения по въпроса дали предпочитате отворените пространства, или се наслаждавате на уюта и практичността на по-малките преградени помещения.

Не всеки план може да пасне на нуждите Ви

2.Когато разглеждате примерна къща трябва да се абстрахирате от детайлите.

Харесали сте модел на къща, който изглежда страхотно с всичките изпипани в детайл довършителни работи, обзавеждането и оборудването със всякакви аксесоари. Е сега, премахнете всички тези подробности и се огледайте отново. За да направите най-добър и информиран избор, е необходимо да осъзнаете, че всички тези красиви елементи са до голяма степен търговски трик.

Къщата, която инвеститорската компания Ви показва, съвсем не е тази, която Вие ще получите при договорената базова цена. Ето защо не обръщайте внимание на пищните завеси, класическите мебели и полилеите с антикварна стойност, а се фокусирайте върху достъпа до различните стаи, разстоянията между тях, изложението и достатъчната естествена осветеност.

3.Не си мислете, че нещо с Вас не е наред защото не се справяте с чертежите.

Търсейки, избирайки и планирайки своята нова къща, неизбежно се сблъсквате с чертежите на проектантите. Е, не се подценявайте и не се срамувайте, ако не успявате да разчетете всички символи и маркери, които виждате и Ви е трудно да визуализирате разлизните сечения и изгледи. Това е съвсем нормално. Просто питайте и изисквайте търпение. Все пак Вие плащате.

Понякога чертежите не са достатъчно ясни

4.Уверете се, че архитектурните детайли няма да Ви излязат прекалено скъпо в бъдеще.

Наистина е вълнуващо, усещането за допълннителните интериорни елементи. Огромни прозорци от пода до тавана и множество покривни прозорци изглеждат невероятно, но меже да Ви струват скъпо, когато през тях ще излизат огромна част от разходите Ви за отопление и климатизация на къщата. Дори ако в момента не Ви вълнува, помислете за неизбежните тенденции към все по-зелен и ефективен заобикалящ ни свят.

Довършителните работи са трудоемки и съответно скъпи

5.Не си мислете, че проектираните от самото начало стаи са с адекватни размери

Ако мислите, че само защото образован и доказан архитект е задал параметрите на дадена стая, то задължително пространството в нея е достатъчно, то Вие сте в дълбока заблуда. Често пъти се случва собствениците на нова къща да се изненадат като установят, че в действителност реалността е по-различна от чертежите и всъщност мебелите, които са планирали да използват изобщо не могат да се сместят на предвидените места. За да сте сигурни, че постъпвате правилно премерете настоящето Ви обзавеждане. Направете същото и със стаите. И все пак, за да сте сигурни, че няма да Ви бъде тясно добавете още малко допълнително простраство. То икога не е излишно.