Всички вярваме, че когато строим къща, само специалистите в тази област знаят как да пестят пари при строителството. Това всъщност не е точно така! Представяме Ви

14 съвета как да намалите необходимият Ви бюджет за строителството на своя мечтан дом, при това без да правите компромис нито с качество, нито с крайния резултат!

1. Купете общ парцел с роднина, приятел или познат!Понякога по-атрактивните парцели на пазара на недвижимите имоти се оказват твърде големи, а техният продавач обикновено не е склонен да продаде парцела си на части. Потърсете роднина, приятел или някого, с когото не бихте имали против да живеете в съседство, за да поделите по-голям парцел и да го получите на една доста по-изгодна цена.

2.Не отхвърляйте „проблемни парцели“! Обикновено това са тесни или с голяма денивелация парцели, които са не толкова желани на пазара, задържат се повече време в продажба и собствениците им са склонни да ги продават на по-ниска цена. Стига да изберете подходящ проект и изпълнител след това, би могло да се получи едно прекрасно място за сбъдване на Вашите мечти.

3.Подберете строителни материали, които не се нуждаят от голяма поддръжка( винилов сайдинг, метален покрив и други)! Макар и първоначално по-скъпи като инвестиция, в дългосрочен план те ще се изплатят многократно от по-малката им поддръжка за боядисване, ремонтиране и дори подмяна.

4.Потърсете материали от вече разрушени стари къщи( стари тухли, греди, врати, камъни, дори мебели, които след реставрация биха изглеждали чудесно )! Много често те могат да се намерят безплатно, тъй като старият им собственик ще иска просто да се „отърве“ от тях. Дори да се наложи да ги купите, цената би била доста по-ниска, в сравнение с новите такива.

5.Придържайте се към крайно необходими пространства и детайли, такива, без които наистина не можете! Не пестете пари от дограма и врати! Безопасността на дома е най-важна, а с качеството на тези неща не бива да правите компромиси.

6.Не мислете за „място за съседите“! По-голяма и по-красива къща от съседните не би получила по-високата вложена цена. Всеки район на пазара има своята „средна цена“ и трудно ще можете да я надхвърлите при бъдещо съревнование за продажба на Вашата къща. Обикновено печели по-ниската предложена цена.

7.Внимавайте със строителните материали, които влагате! На пазара вече има много и различни производители и марки, предлагащи различно количество и качество на всякакви цени. Убедете се, че ще купите това, за което сте платили и договорили. Търсете договорка в цената. Повечето производители биха склонили на по-ниска цена, когато купувате на едро или когато купувате няколко неща от едно и също място.

8.Проучете строителната фирма, на която смятате да се доверите! Некомпетентност или недобросъвестност от страна на строителя могат да ви костват много! Фирмите с по-голям опит в сферата имат изградени добри отношения с доставчиците на строителни материали, които от своя страна познават най-добре материалите, които предлагат.

9.Избягвайте предварителна подготовка на строителния терен! Насипи, подравнявания, изкопи, терасиране са тежки и скъпи процеси, които могат да забавят строителството и да отнемат излишно време. Изберете най-подходящия парцел и най-добре пасващият на него план.

10.Избягвайте промени! Всички промени отнемат повече време и предизвикват излишно напрежение. Първоначално обмислете добре какво точно искате още преди да е започнал строителният процес. По-лесно ще е да се придържате към първоначалния си план, отколкото да плащате след това за промени във влаганите материали или в архитектурния план, което неизбежно ще се отрази на крайната цена за Вашата къща.

11.Подберете план на къща с дълбочина не повече от 10 метра! Когато строителството е на по-дълга в дълбочина къща изисква влагане на повече материали и разбира се, труд. Помислете за повече етажи или по-голяма ширина на сградата, ако сте решили, че искате по-голяма къща и парцелът го позволява.

12.Подовите настилки могат да изчакат! Ако държите настилките в къщата Ви да бъдат с по-скъпи плочи гранитогрес или екзотичен паркет, това не е задължително да бъде част от първоначалната Ви инвестиция. Започнете с по-нискобюджетни материали в помещения, които го позволяват. След това можете да добавяте върху по-евтините настилки (балатум, ламиниран паркет) , което ще спомогне и за по-добра изолация на Вашия под.

13.Изберете предварително изготвен архитектурен план пред поръчката на изцяло нов такъв. Това само по себе си ще спести една не малка сума пари.(статията е превод от американско списание)

14.Оставете екстрите, които изискват място! Наистина ли имате нужда от гараж за 3 коли? Ако имате 2 коли, но просто се нуждаете от допълнително пространство (каквото никога не достига), не забравяйте, че ще имате и тавански помещения, пространства под стълбища или дори на по-късен етап малка помощна постройка в задния двор. Всяко едно от тези решения ще бъде много по-практично от строителството на огромен гараж.